750TL ve Üzeri Siparişler Ücretsiz Kargo
750TL ve Üzeri Siparişler Ücretsiz Kargo
750TL ve Üzeri Siparişler Ücretsiz Kargo
Akvaryumda Kum Kalınlığı Hesaplama

Akvaryumda Kum Kalınlığı Hesaplama

Akvaryumda Kum Kalınlığı Hesaplamak

İyi bir akvaryum oluşturmak isteyen herkesin aklında eminiz ki milyonlarca soru işareti dolanmakta. Bu soruları zaman zaman cevaplandırmaya gayret ediyoruz. Nitekim güzel bir akvaryum oluşturmak için sağlam bir temel atmak her şeyden önemlisidir. Örneğin il olarak doğru bir akvaryum seçmeli ardından akvaryumunuz için mükemmel bir zemin olan kum seçmelisiniz. Dilerseniz sitemizden “bitkili akvaryum için kum seçimi” yazımızı inceleyebilirsiniz. Doğru bir akvaryum ve doğru bir kum seçmenin ardından ayarlanması gereken bir diğer şey kum kalınlığının nasıl olması gerektiğidir.

Kum kalınlığını doğru ayarlamak özellikle bitkili bir akvaryum tercih ediyorsanız bitkilerinizin kuma kolayca kök verebilmesi adına oldukça önemlidir. Ayrıca akvaryumunuzun dekor açısından eksik bir görüntü oluşturması için de kum kalınlığını doğru ayarlamak önemlidir. İşte sizlere bu yazımızda akvaryumunuzun kum kalınlığını nasıl hesaplayacağınızı göstermeye çalıştık. Dilerseniz kendiniz aşağıdaki yönergeleri takip ederek hesaplayabilirsiniz.

Öncelikle belirtmeliyiz ki; kum kalınlığını hesaplamak yalnızca bir işlemden ibaret değildir. Nasıl ki ideal kilonuzu hesaplamak yalnızca adınızı bilmekle yeterli kalmıyor boy cinsiyet gibi faktörler de gerektiriyorsa kum kalınlığı hesaplamak için de benzeri bir durum vardır. Nitekim akvaryum büyüklüğüne göre değişen akvaryum hacmi, kum miktarını etkileyen cam kalınlığı da bilinmesi gereken hesaplamalar arasındadır.

Şimdi sırayla inceleyelim.

Akvaryum Hacim (Litre) Hesaplama

Akvaryumunuz için ne denli su kullanacağınız içeride hangi miktarda balık yetiştirebileceğiniz gibi tüm merak edilen hususların yanı sıra kum kalınlığının da ne kadar olacağı akvaryumunuzun sahip olduğu hacme göre değişkenlik gösterir. Dolayısıyla eğer akvaryumunuzun ne kadar kuma ihtiyacı olduğunuzu öğrenmek ve hesaplamak istiyorsanız öncelikle kaç litrelik bir akvaryuma sahip olduğunuzu bilmelisiniz.

Evde kolayca yapabileceğiniz hesaplamalardan biri olan hacim hesaplaması için öncelikle elinize düzgün ve kolayca işlem yapabileceğiniz bir metre ve not kâğıdı almalısınız. Ardından sırayla akvaryumunuzun uzunluğu, derinliği ve yüksekliğini not etmelisiniz. Hesaplamanın doğru sonuç vermesini istiyorsanız ölçümleri de doğru yaptığınızdan emin olun. Son olarak not aldığınız yükseklik derinlik ve uzunluk ölçülerini birbiri ile çarptıktan sonra 1000’e bölmelisiniz. İşlemin ardından elde ettiğiniz sonuç akvaryumunuzun sahip olduğu litre değeridir.

FORMÜL: (En X Boy X Yükseklik) / 1000

ÖRNEK: Akvaryumunuzun yüksekliğinin 50cm, derinliğinin 40cm, uzunluğunun 60 cm olduğunu farz edelim bu durumda tüm bu değerleri birbiri ile çarpmalı ardından da 100’ e bölmelisiniz.

(50x40x60) / 1000 = 120 litre akvaryuma sahipsiniz demektir.

Akvaryum Cam Kalınlığı Hesaplama

Akvaryum severlerin merak ettiği konulardan biri de akvaryumun cam kalınlığının nasıl hesaplandığıdır. Nitekim bu hesaplama yine kum kalınlığı hesaplamak için gerekli olan işlemlerden biridir. Hesaplanması da oldukça kolaydır. Fakat yalnızca kum kalınlığını hesaplamaktan ziyade yeni bir akvaryum alacak olan veya yaptıracak olan insanlar için de merak edilen konulardan biridir.

Cam kalınlığı akvaryumların büyüklüklerine ve hacimlerine oranla değişen faktörlerden biridir. Akvaryumda yaşayan canlıların güvenliğinin sağlanabilmesi için bu orantının oldukça iyi ayarlanması gerekir. Akvaryumun içi su ile dolu olduğu takdirde içerideki su dışarıya doğru basınç uygulamaya başlar. Bu durumda zaten yeterince büyük hacme sahip olan akvaryum camlarının da orantısız olması ile aradaki dengeyi sağlayamayarak bazı kazalara neden olabilir. Dolayısıyla yeni bir akvaryum yaptıracaksanız bu hesaplama sizin için de oldukça önemlidir.

Şimdi gelelim bu hesaplamayı nasıl yapacağınıza...

Yine bu işlem için de hacim hesaplamak için gerekli olan akvaryumunuzun yükseklik uzunluk ve derinlik ölçülerini doğru bir şekilde almalısınız.

Aşağıdaki tabloda sağdan sola doğru akvaryumdaki su seviyesi yukarıdan aşağı doğru ise akvaryum uzunluğu yer almaktadır. Akvaryum cam kalınlığı ise ortada kesişen değere eşittir.

ÖRNEK: akvaryum uzunluğunuz 120cm, akvaryumdaki su seviyeniz ise 80cm olsun, bu durumda gerekli olan cam kalınlığı ikisinin satır ve sütun sonunda kesiştiği değer olan 15cm’dir.

Akvaryum Cam Kalınlığı Hesaplama

Akvaryum kum kalınlığını hesaplayabilmeniz için yine benzer işlemler olan cam ve hacim hesaplamadaki gibi akvaryumunuzun uzunluk ve yüksekliğini bilmelisiniz. Ardından bu değerleri birbiriyle çarparak 1000’e bölmelisiniz. Bu sayede hacim bazında kum kalınlığı hesaplamış olursunuz.

Kum Hacmi Hesaplama: Boy X En X Kum Yüksekliği / 1000  = Kumun Litre Miktarı (lt.)

Kum Ağırlığı Hesaplama: Kumun Litre Miktarı X 1 Litre Kumun Ağırlığı (kg.) = Akvaryumda İhtiyacımız Olan Kum Ağırlığı (kg.)