Karides Akvaryumu Kurulumu
Canlı renkleri ve balık türlerine göre ilgi çekici olan hareketleri ile karidesler akvaryum için cazip gelen canlılardır. Nitekim karideslerin bakımı da balıklara göre daha fazla özen ister. Fakat akvaryumunuza katkıları da oldukça fazladır. Bu nedenle karidesler akvaryumlar için sıkça tercih edilen mükemmel canlılardır.
Akvaryum karideslerinin akvaryuma katkılarından bahsedecek olursak bunlar oldukça fazladır. Bilinen en iyi özelliği akvaryumunuzda çöpçü ve yosun yiyiciler olarak yaşamasıdır. Çöp ve yosunları yiyerek sizlere daha berrak, temiz akvaryumlar sunar.
Karideslerin akvaryumunuza katkılarını düşündüğümüzde zahmet isteyen bakımını üstlenmek çok da düşünülecek bir konu değildir. Temiz ve sağlıklı bir akvaryum için kolaylıkla tercih edilebilir. Fakat uzun süre sağlıkla yaşamaları için karides almadan önce onların yaşayabileceği ortamı da sağlamanız gerekir. Nitekim her canlı gibi karidesler de yaşadıkları ortam konusunda seçicidirler. Eğer güzel bir karides akvaryumu elde etmek istiyorsanız bunun için karideslere uygun bir akvaryum kurmalısınız. ( Bkz: Karides Çeşitleri )
Bu yazımızda tam olarak sizlere karidesler için en uygun akvaryumu nasıl kuracağınızı anlattık. Uygun bir akvaryum kurmanın yolu elbette ki belli aşamalardan geçmektedir. Bu aşamaları özenle takip edip ayrıntılarını yerine getirmek mükemmel bir akvaryuma ulaşmak için yapmanız gereken tek şeydir. Aşamalar şu şekildedir:
Kurulumla İlgili Aşamalar
1-) Taban malzemesi seçimi
2-) En uygun filtreyi seçmek
3-) Dekoratif malzemeler
Taban Malzemesi Seçimi
Karidesler genel itibariyle tabana yakın bölgelerde yaşamanı sürdürürler. Öyle ki bu oran hayatlarının yüzde 90’ını oluşturmaktadır. Dolayısıyla iyi bir karides akvaryumu yapmanın ilk şartı, güzel bir taban malzemesi seçmektir. Karideslerinizin yaşantısına ve türüne göre tercih edeceğiniz taban malzemesi, karides akvaryumu için en önemli olan aşamadır. Nitekim akvaryum denildiği zaman en çok tercih edilen taban malzemesi elbette ki kumdur.
Şimdi birlikte seçeceğimiz kumun hangi kriterlerde olması gerektiğini inceleyelim. Bu kriterler iki tanedir. Birisi, kumun salınım yapması ile ilgiliyken diğeri; kumun tanecik boyutu, rengi, gözenek yapısı ile ilgilidir. İlk olarak salınımla başlayalım.
Salınım yapmaması: Genellikle çok özel bakım gerektirmeyen karidesler hariç (CRS, selawesi, shrimp vs.) diğer karideslerde tek tip kum kullanılabilir. Tek tip kum kullanılabilir ancak burada dikkat edilmesi gereken konu elbette ki kumun suya salınım yapıp yapmıyor oluşudur.
Bir kumun suya salınım yapıp yapmadığını anlamak ise oldukça basittir. Bunun için bir miktar kuma tuz ruhu (hidroklorik asit) koymalısınız. Karışımda herhangi bir köpürme olmadığı takdirde kumunuz salınım yapmıyor demektir.
Kumun boyutu ve yapısal özellikleri: Kumun boyutu ve yapısal özellikleri karideslerinizin daha uygun şartlarda yetişmesi açısından önem arz etmektedir. Seçtiğiniz kumun, suya attığınız yemleri ve bazı organik maddeleri içeriye almayacak boyutta olması gerekir. Yararlı bakterilerin kumda yaşaması karideslerinizin daha sağlıklı olmasını sağlar. Ve ancak kum gözenekli bir yapıya sahip olduğu takdirde yararlı bakteriler içerisinde yaşayabilirler.
Bunun dışında kumla ilgili bakılması gereken bir diğer kriter ise kumun rengidir. Aslında akvaryum kullanıcısının tercihine de bırakılabilecek bu konu eğer bir tavsiye istenilecek olursa koyu renklerden yana kullanılmalıdır. Koyu renkler akvaryum karideslerinin sahip oldukları renkleri daha açık bir şekilde göstererek görsellik açısından avantaj sağlar. Bir diğer avantajı ise karideslerinizin stres olmasını engellemesidir.
En Uygun Filtreyi seçmek
Akvaryum için olmazsa olmaz ekipmanlardan birisi de şüphesiz filtrelerdir. Nitekim karides akvaryumu kurulumunda da aynı şekilde karideslere uygun bir filtre tercih edilmelidir. Bunun içim karideslerin nelerden hoşlanan canlılar olduğunu bilmekte fayda var.
Öncelikle karidesler fazla akıntılardan hoşlanmayan canlılardır. Dolayısıyla seçtiğiniz filtrenin çok akıntı yapmayan filtre olması önemlidir. Örneğin üretim filtreleri ve pipo filtreleri karidesleriniz için uygun olan filtrelerdendir.
Karideslerin bir başka özelliği ise bakterilerle besleniyor olmasıdır. İçerisinde sünger barındıran filtreler de nitekim beslendikleri bakterileri çokça barındırması açısından karideslerinizi mutlu eden filtrelerdendir.
Dekoratif malzemeler
Bitkiler: Moss bitkileri kesinlikle karides akvaryumlarının vazgeçilmez olan bitkileridir. Moss bitkileri özellikle bakımlarının kolay olması dolayısıyla tercih edilirler. Bunun dışında kullandığınız her bitki hem karideslerimize sunduğu mikro organizmalar açısından önemli hem de suda istenmeyen elementleri tüketmeleri bakımından akvaryumunuz için oldukça önemlidir.
Işık: Karidesleriniz için tercih edeceğiniz ışıklar öncelikle tek tip renk içermemelidir. Çünkü tek renk ışıklar doğal ışıktan farklı oldukları için karideslerinizin strese girmesine neden olurlar. Bunun dışında seçeceğiniz ışıkların en çok tercih edileni floresanlardır.
Kaya ve kökler: Seçtiğiniz kayalar yine karideslerinizin sağlığı açısından salınım yapmıyor olmalıdır. Bunun dışında kök türlerinden her türlü çeşidini tercih edebilirsiniz. Kökler için yapılacak tek uyarı; yalnızca suyun ph ve kh değerlerinin takip edilmesi gerektiğidir. Ph ve kh salınımı yaptıkları takdirde karideslerinize zarar verebilirler.
Önemli bilgiler
• Akvaryumunuzun ne kadar karides alabileceğinizi ayarlamak istiyorsanız her 10lt için 10 karides şeklinde bir ayarlama yapabilirsiniz. Akvaryumunuzun kapasitesi dışında karides yetiştirmek akvaryum bakımınızı zorlaştırarak daha sağlıksız karidesler elde etmenize neden olur.
• Akvaryumunuzun ısısı yetiştireceğiniz karideslerin hayatı bakımından oldukça önemlidir. Nitekim her canlı gibi karidesler de belli bir sıcaklığa ihtiyaç duyarlar. İdeal sıcaklıkları ise 4 -30 C derece arasıdır.
• Karidesler geniş bir sıcaklık aralığında yaşayabilse de standart akvaryum ısısının 21-24 C arasında olmasında fayda vardır.